Yanlış kişiye aşık olduğunun 8 olası işareti nedir?
İlişkinde bir şeylerin yolunda gitmediğini hissediyorsun.
Karışık duyguların var.
Öfke, üzüntü, kızgınlık, hayal kırıklığı, suçluluk gibi birçok duygu eşlik ediyor.
Bu duygularla birlikte belli kararsızlık duyguların olabilir.
“Acaba bir karar alıp adım atarsam daha sonra pişman olur muyum?”
“Bende mi sorun var?”
“Benim mi göremediğim şeyler var?” diye düşünüyor olabilirsin o yüzden seninle bu yazıda bu konuyu paylaştım.
İlişkiler de benim önemli çalışma alanlarımdan bir tanesi, özellikle Duygu Odaklı Çift Terapisiyle aktif bir şekilde çiftlerle çalışıyorum.
Bu deneyimlerimden hareketle, Gottman Çift Terapisindeki bilgilerden de faydalanarak 8 maddelik özel bir liste hazırladım.
Bu 8 işarete bakarak kendi ilişkinde nelerin yolunda gidip gitmediğini anlayabilirsin ve ilişkini genel olarak analiz edebilirsin.
Yazının sonunda nasıl bir yol izleyebileceğinle alakalı fikirlerimi paylaştım o nedenle yazıyı sonuna kadar okumanı öneririm.
8 işarete geçmeden önce bir konuya vurgu yapmak istiyorum.
Kendiyle iyi bir ilişki kurmayan biri bir başkasıyla da sağlıklı bir ilişki kurmakta zorlanacaktır.
Bu yüzden de bazı kişiler ilişki kurmaya henüz hazır olmayabilir.
Eğer sen de kendine baktığında kendinle kurduğun ilişkide iyi bir noktadaysan ve artık hayatına sağlıklı bir şekilde birini almak istiyorsan, ilişkiye hazır hissediyorsan bu noktada nelere dikkat etmen gerektiğine, sağlıklı bir bir ilişki için partnerinde ne gibi özelliklerin olması gerektiğine devam edelim.
1. Farkındalık Sorunları
Sağlıksız bir ilişkideki partnerinde negatif olabilecek özelliklerden biri, farkındalık sorunları olmasıdır.
Eğer partnerin onu tanımana izin vermiyorsa, geçmişiyle alakalı noktaları geçiştiriyorsa, bunun yanında kendi kişisel gelişimine önem vermiyorsa, yaşadığı belli durumlardan çıkarması gereken dersleri çıkarmıyorsa bunlar zor bir kişi olabileceğine yönelik önemli işaretlerdir.
2. Yakınlık Sorunları
Eğer aradaki bağ dengesizse ve belli kopukluklar varsa, bazen çok yakın bazense çok uzaksa, ilişkide sıkılıyor gibi hissediyorsan, ortaklıklar kurmakla zorlanıyorsan, sadece cinsellik ilişkiyi harekete geçirici bir unsursa bunlar da önemli işaretlerdir.
3. Olumlu Bakış Açısı Sorunları
Eğer birbirinize hoş bir dille yaklaşmakta zorlanıyorsanız, özellikle stresli zamanlarda negatif ve yargılayıcı bir üslup ön plana geliyorsa, partnerinle ilişkinde sürekli yetersiz ve aşağılanmış gibi hissediyorsan, özgüvenin kırıldığını hissediyorsan ve yeterince saygı duyulma ihtiyacın karşılanmıyor gibi hissediyorsan bunlar da ortada bir sorun olduğunu gösteren işaretlerdir.
4. Çatışma Yönetimi Sorunları
Eğer aranızda yaşadığınız sorunları açık bir şekilde konuşmakta zorlanıyorsanız, sesler hemen yükseliyorsa ve birbirinizi dinlemeye tahammül edemiyorsanız, adım atmak ve ortak nokta bulmak zor geliyorsa bunlarda önemli sorunlardır.
5. Hayallere Destek Sorunları
Hayatına alacağın kişinin doğru kişi olup olmadığını belirlemende önemli diğer bir faktör de, hayallere destek olmakla alakalı sorunlardır.
Eğer ki partnerin senin gelecekle ilgili kurduğun hayallere destek olmuyorsa hatta sana engel olacak tarzda belli kısıtlamalar ve belli beklentiler içindeyse bunlar da önemli noktalardır.
Çünkü ilişkilerde kendin olduğunu hissetmek önemlidir.
İşinle, ilgi alanlarınla ilgili gelecek hayallerinde eğer partnerini yanında hissetmiyorsan o zaman ilişkide sürekli kronik stres yaşarsın.
Bir noktadan sonra da karşı tarafı sorumlu olarak görmeye başlarsın.
İlişki devam ettiği sürece de bu kronik stres devam eder ve aradaki bağ olumsuz etkilenir.
6. Ortaklık Kurma Sorunları
Çatışma yönetiminde de anlattığım gibi eğer ki belli konuları konuştuktan sonra orta noktaya varamıyorsanız, kendinizi sıkışmış hissediyorsanız bunlar da önemli işaretlerdir.
Eğer hep sen ödün veriyor, o çabalamıyor gibi hissediyorsan uzun vadede bu durum da ilişkide tükenmene ve duygusal olarak kopmana neden olabilir.
7. Sadakat Sorunları
Eğer güvenle alakalı ciddi sorunlar varsa ve bu tekrar eden şekilde devam ediyorsa, sen kendi içinde zihninin başkalarına kaydığını hissediyorsan ve bu da seni duygusal olarak motive ediyorsa ya da eski sevgililerini düşünüp “Onlarla olsaydı nasıl olurdu?” diye çok fazla düşünüyorsan o zaman zaten kopma başlamış demektir.
8. Güven Sorunu
Güven derken sadece sadakatten bahsetmiyorum.
Daha ciddi bir ilişki içine girince karşılaşabileceğin konulardan bahsediyorum.
Eğer ki ailen ya da arkadaşların seçtiğin partner konusuna pek de olumlu bakmıyorlarsa , hoşlanmadıklarını ve belli sorunlar hissettiklerini söylüyorlarsa bunlar işaret olabilir.
Senin görmediklerini dışarıdan bir başkası görüyor olabilir.
Eğer ki partnerinde madde ve kumar bağımlılığı gibi kötü alışkanlıklar varsa, şiddet eğilimi varsa ya da bir başkasına karşı o gerginliği hissediyorsan daha sonraki aşamada da güven konusunda belli sıkıntılar olabileceğini gösteren işaretlerdir.
Bunun yanında eğer maddi anlamda sorumsuzlukları varsa bu da aslında karşındakinin ciddi bir ilişkiye hazır olmadığını gösteren bir işarettir.
Tüm bunlarla birlikte sen güvenini sarsacak noktaları görmezden geliyor gibi hissediyorsan ve ilişkide kalmak için belli bahaneler uyduruyorsan bu da ilişkide önemli sorunlar olduğunu gösteren bir işarettir.
Şöyle bir baktığında liste epey uzun ve daha fazla ekleyeceğimiz işaretler olabilir.
Şunu düşünebilirsin; “Kimse mükemmel değil ki. Bu işaretlerden bazıları bende de var. O zaman ben de mi iyi bir partner adayı değilim? Aşık olunmaması gereken birisi miyim?” diye düşünüyor olabilirsin.
Bir açıdan baktığımızda bu işaretlerin hiçbirsinin sende olmamasını beklemek belki biraz mükemmeliyetçilik olabilir.
Tabii ki güven ve sadakatle alakalı sorunlar önemli sorunlardır ama bunun dışındaki diğer sorunları belli oranlarda kendinde hissediyorsan moralini bozma.
Çünkü bu dünyanın sonu değil ve bu noktada yapılabilecek birçok şey var.
Bu özellikler var diye kendini kötü biri olarak görme.
Önemli olan bu noktaları kendinde fark ediyorsan bunun sorumluluğunu almandır.
Aynı şekilde partnerin de fark ediyorsa bunun sorumluluğunu almalıdır.
Eğer bu işaretler hayatının bir parçası gibiyse ve ilişkinde bu işaretleri çağrıştıran belli durumlar varsa ne yapmak gerekiyor?
Öncelikle bu yazının başında da belirttiğim gibi kendinle ilişkinin iyi olması önemlidir.
Eğer 8 işaretteki gibi ilişkine yansıyan noktalar varsa kendi içine dönüp “Ben kendimde neleri değiştirebilirim, geliştirebilirim?” diye bunun üzerinden düşünmen lazım.
Bunun yanında diğer bir önerim de, eğer partnerinde bu işaretler varsa bunları konuşabiliyor olmandır.
Partnerinin bu konularda ne hissettiğini, ne düşündüğünü, sorumluluk alıp almadığını geliştirmeye çalışıp çalışmadığını, konuyla ilgili niyeti, enerjisi ve motivasyonunu gözlemlemen önemlidir.
3. olarak her ikiniz de kendinizde belli kusurlar, eksiklikleri geliştirilmesi gereken noktalar olduğunu görebilirsiniz.
Eğer aranızda “Biz bunları birlikte yeneceğiz, birlikte büyüyeceğiz.” diye bir anlaşma yaparsanız ve gerçekten de bunu ciddiye alıp ne gerekiyorsa yapıyorsanız hatta bireysel ya da çift terapisi almak da dahil olmak üzere ortak bir çabayla hareket ediyorsanız bu da aslında sizin bir arada olmanız için bir engel olmadığını söyleyebilir.
Kolay mı?
Hayır, değil tabii ki. Çokça emek harcamak gerekecek.
Öyleyse sorun nerede başlıyor?
Bu 8 işaretten bazılarının partnerinde olduğunu görüyorsan;
Eğer ki tek taraflı olarak çaba gösteriyor gibiysen, partnerin bu işaretleri önemsemiyor ya da akışa bırakmayı tercih ediyorsa, sen de kurtarıcı bir role girdiysen sonraki aşamalarda fark edeceğin sorunlarla karşılaşma olasılığın yüksek.
Şöyle bir durum da olabilir;
“Ben bunu seçmek istiyorum. Kurtarıcıyım ve partnerimde önemli noktalar görüyorum. O bağ o kadar güçlü ki bu işaretlerin birçoğu olsa bile buna rağmen ilişkiye adım atmak istiyorum. Mutsuz olacaksak birlikte mutsuz olalım ama ben ne gerekiyorsa yapmak istiyorum.” diye düşünüyor olabilirsin.
Eğer bu kurtarıcı rolünü bilinçli olarak seçiyorsan kimse seni engelleyemez.
Bir risk alıyorsun ve belki de bu risk daha sonra bir değişim dönüşümle birlikte daha farklı noktalara da ilişkinizi götürebilir.
Bunun bilincinde olduğun sürece bir problem yok ama daha sonra zorluklarla karşılaştığında şaşırmaman gerekiyor.
Şu anda ön gördüğünden daha yoğun duygular yaşayabilirsin.
Bu konular hassas noktalar o yüzden seni uyarmak istiyorum.
Burada anlattığım noktalardan hareketle direkt ilişkinle ve hayatınla ilgili büyük kararlar alma.
Amacım sadece seni düşündürmek ve belli noktalardaki düşünme süreçlerine de ek veriler sunmak.
Sen bu bilgileri bir şekilde harmanlayıp, belki daha önce kendine sormadığın soruları sorup, kendi sentezini yaratacaksın.
İlişkiler alanında gerçekten doğru ya da yanlış yok.
Bazı kişiler kurtarıcı olmaktan da beslenebiliyorlar, bu durum onları daha iyi hissettirebiliyor.
Bazı kişiler de içten içe böyle bir pozisyonda olmanın ne kadar yıpratıcı olduğunu biliyor ve böyle bir döngü içine girmek istemezler.
Eğer ki bu sınırları çizmekte zorlanıyorsan, “Ben gerçekten neye ihtiyaç duyuyorum, bana ne iyi gelir? Karar veremiyorum.” diyorsan bu süreci daha hızlı ve verimli bir şekilde işleyebilmek açısından bireysel terapi alabilirsin.
Partnerinle birlikte çaba göstermek istiyorsan, işaretler belli krizlerde ortaya çıkıyorsa ve bu krizleri daha verimli şekilde çözme konusunda nasıl hareket edebileceğinizi öğrenmek istiyorsanız o zaman bir çift terapisi desteği alabilirsiniz.
Düşünce ve görüşlerini aşağıdaki yorumlar kısmında paylaşabilirsin.
Tekrar görüşmek üzere,
Uzm. Psk. Cem Gümüş