İlişkide yaşanan çözümlenemeyen problemler bir süre sonra kronik strese neden olmakta ve partnerlerin bunalmasına yol açmaktadır.
Ülkemizde her 3 evlilikten birisinin ilk 5 yılda, her 5 evlilikten birisinin ise 6-10. yıl arasında boşanma ile sonuçlandığını biliyor musunuz ? (2017 yılı Türkiye İstatistik Kurumu Verileri).
Yani boşanmaların önemli bir kısmı ilk 5 senede gerçekleşmektedir. Ayrılmayan ama mutsuz bir yaşantı geçiren grubu buraya dahil etmiyorum bile. İlişki sorunlarınız varsa dikkatli olun!
Aşağıdaki sorular size birşeyler çağrıştırıyor mu?
Düşünce ve ihtiyaçlarınızı uygun biçimde yeterince ifade edebiliyor musunuz?
Anlaşıldığınızı ve anladığınızı düşünüyor musunuz?
Bireysel sorunlarınız ilişkinize olumsuz şekilde yansıyor olabilir mi?
İlişkinize yansıyan, geçmişten öğrendiğiniz düşünce ve davranış kalıplarınızın farkında mısınız?
İlişkinizde bazen anlamlandıramadığınız, dipsiz bir kuyuya düşmüş gibi hissettiren bir kapana kısılmış gibi mi hissediyorsunuz?
İlişki sorunlarının iç içe geçen 2 ana kaynağı vardır:
1. Bireysel Etkenler: Yakın ilişkiler doğası gereği bireysel hassas konuların, bilinçdışınızdaki sorunların bulaştığı ve tetiklendiği bir alandır. Bu sorunlar kendi kendine çözmeniz gereken ve ilişkiye yansıtmamaya çalışmamanız gereken konulardır. O yüzden hayatınızda kim olursa olsun kendi içsel sorunlarınızın farkında olmanız ve gerekiyorsa bireysel danışmanlık almanız önemlidir.
2. Partnerinizle İlgili Etkenler: Partnerinizin size söylediği, yaptığı ya da yapmadığı her şey bu alana girer. Çift/Evlilik Danışmanlığı bu etkenlerin ele alınmasında faydalı olmaktadır. Partnerlere çatışmalarını yönetmede ve ilişkilerini daha kaliteli hale getirmede yardımcı olmayı amaçlayan kısa süreli bir çalışmadır.
En sık görülen ilişki sorunları nelerdir?
İletişim sorunları
Kişilik farklılıkları nedeniyle çatışma yaşamak
Tahammülsüzlük ve sinirlilik
Çözülemeyen kronik problemler
Geçmiş kırgınlıklar
Kıskançlık ve güvensizlik
Sadakatsizlik
Sevgi ve ilgi kaybı
İlgi eksikliği
İş-aile dengesi nedeniyle yaşanan problemler
Ebeveynlik rolüyle ilişkili sorunlar
Eşlerin aileleri ile ilgili yaşanan problemler
Kısırlık ile ilişkili problemler
Çift/Evlilik Danışmanlığı Almam Gerektiğine Nasıl Karar Verebilirim?
Problemlerinizin üzerinde konuştuğunuzda her seferinde bir yere varamıyor, anlaşılmamış hissediyor, üzüntü, öfke, umutsuzluk gibi bir çok olumsuz duygu yaşıyor ve artık duvar örmeye başlıyorsanız,
Duygusal yakınlık ve birliktelik hissini hissetmekte zorlanıyorsanız,
Kişilik farklılıklarından kaynaklanan anlaşmazlıkları nasıl çözeceğinizi bilmiyorsanız,
Duygusal patlamalar yaşıyorsanız,
Tartışmalar sonrasında her seferinde evden uzaklaşma ihtiyacı duyuluyorsa,
Eşinizle evlendiğiniz için pişmanlık duyguları hissetmeye başladıysanız, başka birisi ile ilişki yaşama düşünceleriniz varsa ya da böyle bir ilişkiniz olduysa,
(Varsa) Çocukların iyiliği için evli kalmaya devam ediyorsanız
İlişki sorunlarında 3 seçeneğiniz vardır.
1. Aynen devam etmek,
2. Ayrılmak
3. İlişkiyi kurtarmak.
Her ilişki kurtarılamayabilir. Zaman içerisinde bazı çiftler ayrılmanın daha iyi bir çözüm olacağı sonucuna varabilirler. Ancak, kurtarılabilir bir ilişkisi olan ve bu konuda aktif adım atmak isteyen çiftlere danışmanlık almak yardımcı olabilmektedir.
Çift/Evlilik Danışmanlığında nasıl bir yol izliyorsunuz?
Gottman Çift Terapisi ve Pozitif Çift Terapisi yararlandığım temel yaklaşımlardır. Sağlıklı ve sağlıksız ilişkilerin 7 ana kategoride hızlı bir şekilde analiz edildiği bir model kullanıyoruz.
Çift/Evlilik Danışmanlığında 5 aşamalı bir yol izliyorum:
1. Partnerlerle birlikte yapılan ortak ön değerlendirme
2. Her bir partnerle ayrı bir görüşme yapılarak detaylı analiz
3. İlişki haritası çıkarılarak güçlü ve güçlendirilmeye ihtiyaç duyulan alanların keşfedilmesi
4. Özel egzersizler ve yöntemlerle uygulamalı çalışmalar yapmak
5. Elde edilen ilerlemeleri korumaya, nüksleri önlemeye yönelik stratejileri işlemek
1. Aşama
Evlilik terapisinde öncelikle ortak bir ön değerlendirme yapılarak ilişkinin hangi alanlarının güçlü olduğu hangi alanlarının ise güçlendirilmeye ihtiyaç duyduğu belirlenir. Değerlendirme sürecinde ayrıntılı ilişki değerlendirme testlerinden de faydalanılabilir.
2. Aşama
Her bir partnerle bir kez bireysel değerlendirme görüşmesi yapılarak kişinin evlilik öncesinde kendi hayatı ile ilgili getirdiği etkenlerin neler olabileceği belirlenir. Çünkü evlilik problemlerinde eşin ilişkiye yaklaşımının getirdiği problemlerin yanında kişinin kendisi ile ilgili problemlerinde olumsuz etkisi olabilmektedir (örneğin, bağlanma korkusu, çocukluk travmaları, öfke kontrol problemi, değersizlik inançları vb.).
Belirgin bir bireysel problemin bulunursa tıkanıklık durumundan kurtulabilmek için evlilik terapisinin yanında ya da öncesinde bireysel terapi de gerekebilir. Bu karar kişinin kendisine bırakılır. Bireysel görüşmede alınan bilgiler terapistle danışan arasında kalır.
3. Aşama
Ortalama 3 seans sürecek değerlendirme aşamasından sonra ilişkide geliştirilmesi gereken noktalar belirlenmiş olur. Oluşturulan ilişki haritası partnerlerle paylaşılır. Bunun ardından bu noktalar üzerinde tek tek durulur.
4. Aşama
Bu süreçte terapist ve eşler etkin bir ilişki içinde çeşitli egzersizler vasıtasıyla birbirlerini daha iyi anlama, doğru bir şekilde tartışabilme, ilişkiyi onarma ve canlandırma gibi konular üzerinde uygulamalı olarak çalışır. Burada amaç eşlerin seans dışında da öğrendiklerini uygulayabilecek bir hale gelmelerini sağlamaktır.
5. Aşama
İyi bir uzman ve eşlerin evliliklerini kurtarmaya yönelik çabaları ile ilişki problemlerinde birkaç haftada gelişme sağlanabilmektedir. Terapide elde edilen ilerlemenin kalıcılığı ise eşlerin ‘evlilik çiçeklerine’ bakım yapmaya devam etmelerine bağlıdır. Danışmanlık sürecinin son aşamasında bu bakımı nasıl yapabilecekleri işlenir.